Μυθολογία και ιστορία των Παξών
ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησι των Παξών δημιουργήθηκε όταν ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, χτύπησε το νησί της Κέρκυρας με την τριαινα του με αποτέλεσμα να σπάσει τη νότια άκρη του για να σχηματίσει τους Παξούς, όπου θα μπορούσε να ζησει με την αγαπημένη του Αμφιτρίτη. Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έχασε την τρίαινά του, η οποία βρέθηκε από τους νησιώτες και την έκαναν το νησιωτικό τους έμβλημα.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Όμηρος ήταν ο πρώτος που ανέφερε τους Παξούς, οι κάτοικοι των οποίων ήταν Ελληνοφωνες από την Ήπειρο. Οι πρώτοι άποικοι ήταν πιθανόν οι Φοίνικες που είχαν μια αποικία στη γειτονική Κεφαλονιά.
432 π.Χ.: Στα ύδατα στα ανοικτά των Παξών (που αναφέρονται ως «τα νησιά των Συβότων»), πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ναυμαχία μέχρι την εποχή εκείνη των Ελλήνων, μεταξύ των κατοίκων της Κέρκυρας και των Κορινθίων. 70 Κερκυραικοί και 30 Κορινθιακοι τριήρεις βυθίστηκαν ..
229 π.Χ.: Οι ισχυροί στόλοι των Ιλλυριών πειρατών (κάτοικοι των ανατολικών ακτών της Αδριατικής) και των κατοίκων της Κέρκυρας, συγκρούστηκαν από την ακτή των «Παξών». Οι Ιλλυριοι κέρδισαν και κατέλαβαν την Κέρκυρα (και τα νησιά των Παξών). Αυτή η νίκη προκάλεσε την πρώτη άμεση ρωμαϊκή επέμβαση στα ελληνικά θέματα. Ένα χρόνο αργότερα, οι Ρωμαίοι κέρδισαν τη νίκη στους Ιλλυρούς και τους υποχρέωσαν να παραχωρήσουν εκτάσεις και να πληρώσουν φόρους.
31 π.Χ .: Στην περιοχή των Παξών, οι στόλοι του Καίσαρα Οκταβίου και του Μάρκου Αντώνιου σε συμμαχία με την Κλεοπάτρα, ηττήθηκαν και τελείωσαν με τη ναυμαχία του Ακτίου. Θεωρείται ότι στο τέλος της μάχης, οι φυγόδικοι Μάρκος Αντώνιος και Κλεοπάτρα αγκυροβολούν στους Παξούς λόγω των δυσμενών ανέμων ..
960: Ο ιστορικός Liutprand, επίσκοπος της Κρεμόνα, πήγε στους Παξούς για να γράψει τον τρίτο τόμο των Ιστοριών του σε ένα γαλήνιο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 13ου αιώνα η Κέρκυρα ενσωματώθηκε στην κυριαρχία του Αντζού, συνδέοντας και τους Παξούς.
1386: Το νησί κατακτήθηκε από τους Βενετούς και κυβερνήθηκε από πρίγκιπες και βαρόνους ως φεουδαρχική εκμετάλλευση για πολλές δεκαετίες.
1423: Ο Βαρώνας Αδάμ Β 'Σαν Ιππολίτο ζήτησε την άδεια της Βενετίας να χτίσει ένα φρούριο για να προστατεύσει το νησί από τους πειρατές.Χτίστηκαν δύο: ένα στο νησί του Αγίου Νικολάου απέναντι από τον Γάιο και το δεύτερο στο Λάκκα..
1537: Μια σημαντική θαλάσσια μάχη εναντίον των Τούρκων από τους συμμαχικούς στόλους της Ισπανίας, της Βενετίας και των παπικών κρατών πραγματοποιήθηκε κοντά στους Παξούς υπό την ηγεσία του Γενουατικού ναυάρχου Αντρέα Δόρια. Τα τουρκικά πλοία βυθίστηκαν και η θάλασσα γύρω από τους Παξούς ήταν γεμάτη με σώματα. Ο Hayrentin Barbarossa ήθελε να πάρει εκδίκηση για την καταστροφή που προκάλεσε ο Δόρια. Μετά τη λεηλασία και τη λήψη κρατουμένων, ο Barbarossa αποφάσισε να ασκήσει πολιορκία στην Κέρκυρα. Σύντομα βρέθηκε σε μια δυσκολη θέση, διέλυσε την πολιορκία και απέσυρε τις δυνάμεις του, αλλά όχι πριν προξενήσει τεράστια καταστροφή. Σε αντίποινα, ο τουρκικός στόλος υπό την ηγεσία του ναύαρχου Barbarossa, πήγε στους Παξούς και κατέστρεψε ολόκληρο το νησί.. Δεν σταματησε εκει.. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε το επόμενο έτος, όταν οι Παξοί έγιναν η βάση των επιχειρήσεων για το Τουργκούτ. Το νησί έμεινε έρημο.
1571: Για άλλη μια φορά ο τουρκικός στόλος, αυτή τη φορά υπό τον ναύαρχο Λουτσάλι Πασά, λεηλατούσε το νησί, σφαζοντας τους κατοίκους. Κάποιοι σταθηκαν αρκετά τυχεροί για να ξεφύγουν στα γειτονικά νησιά.
1797: Μετά από 411 χρόνια κατοχής, οι Βενετοί παρέδωσαν τα Ιόνια νησιά στους Ρεπουμπλικανούς που παρέμειναν εκεί μέχρι το 1799, όταν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κέρκυρα.
1800: Κάτω από τη σύσταση που σχηματίστηκε, τα Ιόνια νησιά χαρακτηρίστηκαν ως Δημοκρατία υπό την κυριαρχία του σουλτάνου με την προστασία της Ρωσίας.
1807: Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Tilsit, τα Ιόνια νησιά χορηγήθηκαν στο γαλλικό αυτοκράτορα του Ναπολέοντα. Ο αγγλικός αποκλεισμός έφερε την νηστεία στο νησί και ως εκ τούτου οι κάτοικοι των Παξών εξεγέρθηκαν τον Μάιο του 1810, κέρδισαν την εξουσία από τους Γάλλους και έθεσαν την αγγλική σημαία. Οι Γάλλοι εισέβαλαν για άλλη μια φορά και τιμωρησαν σοβαρά τους επαναστάτες.
1814: Ο αγγλικός στρατός με τον Θεοδωρο Κολοκοτρώνη, εφτασαν στην περιοχή του Πλανου κοντά στη Λάκκα και κατέκτησε το φρούριο του Αγίου Νικολάου στον Γάιο χωρίς αντίσταση.
1817: Οι Άγγλοι χορήγησαν Σύνταγμα στα Ιόνια Νησιά, τα οποία γίνονται γνωστά ως Δημοκρατία των Ιονίων Νήσων υπό Αγγλική προστασία και με τον πρώτο Αγγλικό Κυβερνήτη Metland.
1821: Παρόλο που το καθεστώς του ως προτεκτοράτου απαγόρευσε αυστηρά τη συμμετοχή, οι κάτοικοι των Παξών έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον αγώνα για ελευθερία. Στην κορυφή της λίστας των ηρώων είναι το όνομα του Γεώργιου Ανεμογιάννη, που σκοτώθηκε σε ηλικία 23 ετών στη Ναύπακτο (Λεπάντο).
1864: Η φλόγα της ενοποίησης με την Ελλάδα, εξαπλώθηκε και στους Παξούς. Οι κοινοβουλευτικοί από τους Παξούς, Ιωάννης Βελλιανίτης και Δημήτρης Μακρής ψήφισαν για ενοποίηση στο ιόνιο κοινοβούλιο στις 21 Μαΐου 1864.
1912-13: Οι κάτοικοι των Παξών προσέφεραν τη ζωή τους για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων καθώς και κατά τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή του 1922. Καλωσόρισαν όλους τους πρόσφυγες που έφταναν στις ακτές τους με ανοιχτές αγκάλες και τους ενσωμάτωσαν στην τοπική κοινότητα.
1923: Οι Ιταλοί φτάνουν στην Κέρκυρα και τους Παξούς για ένα μήνα ως αντίποινα από τον Μουσολίνι για τη δολοφονία του ιταλού στρατηγού.
1940-41: Ο φόρος αίματος συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής, τελικά τελειώνει με τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια των δύσκολων περιόδων κατοχής οι κάτοικοι των Παξών ζούσαν από το εμπόριο ελαιολάδου. Οι περισσότεροι έμποροι πέρασαν στις ακτές της Ηπείρου με βάρκες για να ανταλλάξουν το ελαιόλαδο τους με σιτάρι, αραβόσιτο και κριθάρι.